Návod na drhaný náramek - Gabux

Návod na drhaný náramek

by - 16:55

Nazdárek! :)
Tak se po delší době zase hlásím a rovnou vám přináším návod na drhaný náramek, který jsem dělala společně s kamarádkou - proto je v množném čísle. Jdeme na to :)
Někdy též Shamballa náramek prodává je mnoho obchodů, někdy i za několik stovek korun. My vám ukážeme jak si tento náramek vyrobit „za pár kaček“ a ještě podle vašich představ.


Budeme potřebovat:
bavlněnou voskovanou šňůru
korálky
nůžky
vteřinové lepidlo
tác/podložku
proužek papíru
izolepu
dvě kancelářské svorky




 Základem drhaného náramku je dvojitý plochý uzel:




1. krok: Nejprve si podle proužku papíru změříme naše zápěstí, abychom věděli, jak dlouhý náramek máme udělat. Papírek nechme o 2 -2,5 cm kratší, protože později přiděláme zapínání. Na papírku vyznačíme půlku, abychom se lépe orientovali, a přilepíme na podložku. Podložka by měla být tak akorát velká, aby se k ní dala připevnit nosná šňůra.

2. krok: Základní nosná šňůrka by měla být dlouhá asi 40 cm tu pomocí izolepy nebo kancelářských svorek připevníme k okrajům podložky, při utahování se nám šňůrka nebude hýbat.  Než přiděláme druhý konec vlákna, musíme navléknout korálky, počet i velikost záleží jen na vás (čím zajímavější korálky použijete, tím originálnější bude váš náramek). Aby se vám korálky lépe navlékali, můžeme konec šňůry potřít lepidlem, nechat zaschnout a konec se nám nebude třepit.


3. krok: Na vázací vlákno budeme potřebovat asi 140 cm voskované bavlněné šňůry. Přehneme vlákno v polovině a pokračujeme podle následujících obrázků:



4. krok:Teď už začneme vázat dvojitý uzel, skládá se ze dvou částí. 1. část vázaná vrchem. Levé vlákno přeložíme vrchem přes prostřední a pravé vlákno přeložíme přes levé pracovní vlákno. Smyčku přidržíme levou rukou, pravou rukou vezmeme pravé vlákno a provlékneme směrem doleva pod zkřížením základní šňůry a levého pracovní ho vlákna pak ven ze smyčky. Utáhneme.
2. část vázaná spodem. Levé vlákno podvlékneme spodem pod základní šňůrou a přes pravé pracovní vlákno. Smyčku přidržíme levou rukou, pravou rukou vezmeme pravé vlákno a provlékneme směrem doleva nad zkřížením vodící šňůry a levého pracovního vlákna pak smyčkou dolů. Utáhneme.

5. krok: Pokračujeme stejným způsobem, nezapomínáme všude stejně utahovat. Musíme si rozvrhnout, po kolika uzlech budeme přidávat korálky. Vždy přisuneme korálek a pokračujeme dál v uzlování.
Vrchem, vrchem, pod zkřížením vytáhneme vrchem
Spodem, spodem přes zkřížení vytáhneme spodem


Až budeme mít požadovanou délku náramku, konce uzlů zalepíme vteřinovým lepidlem a zbytek provázku ustřihneme.

6. krok: Zapínání vytvoříme jednoduše. Ustřihneme si asi 25 cm dlouhou šňůru (jestli nám z náramku zbyla dost dlouhá šňůra, můžeme ji použít). Oba konce náramku přiložíme k sobě v protisměru, na ně tuto šňůru přivážeme stejným uzlem jako na začátku práce vázací vlákno. Uděláme asi 5 dvojitých plochých uzlů (Záleží na tom, jak potřebujeme mít náramek dlouhý) při dělání zapínání už nesmíme přespříliš utahovat - vnitřní vlákna se v nich musí pohybovat. Konec uzlů opatrně zakápneme vteřinovým lepidlem, než lepidlo zaschne, provázky hýbejte, aby se vám nestalo, že lepidlo slepí i vnitřní vlákna, to by pak zapínání nefungovalo, zbytek provázků odstřihneme.


Náramek si navlékneme na ruku, abychom viděli, jak volný musí být, zapínání srovnáme, aby bylo uprostřed. Na volné provázky můžeme navléknout korálky a zajistíme uzlem nebo jen zauzlovat, aby nám vlákna neprojeli celým zapínáním. Zbytek odstřihneme.


Proč zbytečně utrácet za předražené náramky, když jeho výroba je tak snadná?  A ještě k tomu výsledek bude přesně podle vašich představ.


Zdroj kreslených obrázků: http://www.daniela-kocian.estranky.cz/, upravila jsem já

Text a fotky: Já a spolužačka K. Š.



Mohlo by se ti líbit

9 komentářů

  1. jéé, to musím niekedy skúsiť, vôbec to nie je tak zložité ako som si myslela :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ľúbezná - Také jsem si myslela, že to bude složité jak nevím co a je to vážně jednoduché a poměrně rychlé :)

    The world of makeup - Děkuji :)

    OdpovědětVymazat
  3. Jé tak ten je vážně krásný :))

    OdpovědětVymazat
  4. O tuhle "techniku" už se pokouším strašně dlouho, ale zatím nikdy se mi to nepovedlo - jsem hold asi spíš na ty klasické korálky, šňůrky mi do toho netahejte xD
    Každopádně moc hezký návod, možná to zkusím znovu :)
    × tichyodpor.blogspot.cz ×

    OdpovědětVymazat
  5. Zkus to, je to opravdu velmi jednoduché :)

    OdpovědětVymazat
  6. Tak tyhle náramky jsem zkoušela dvakrát a vždycky se mi nějak porouchal závěr :D

    OdpovědětVymazat
  7. Tolik uzlů? :D to bych nezvládla :D nejsem manuálně zručná a ani podle obrázků mi to není o moc jasnější :D
    http://life-by-marie.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za jakýkoliv komentář! ♥
Nezapomeňte mi tu zanechat odkaz na váš blog! :)